Etiketter

onsdag 5 februari 2014

Idrottsarbete Mental träning

Mental träning

Mental träning är att antingen förbereda sig eller föreställa sig sitt mål eller dröm. Det finns många framgångsrika människor som använder sig av mental träning med att till exempel föreställa sig själv komma först i mål, på en scen framför tusentals människor eller bara tänka på hur man ska ta sig dit och göra det. Om man tänker i sitt huvud hur man springer fram till ribban i en perfekt båge och hoppar över den med fantastisk marginal medan publiken jublar och skriker. Man repeterar sin uppgift eller sitt fysiska mål psykiskt om och om igen. Det är bland annat elitidrottsmän och kvinnor som föreställer sig hur man skulle reagera, hantera och känna när man har nått sitt mål. Det är viktigt att använda alla sina sinnen när man föreställer sig det som man vill åstadkomma. 

En avgörande faktor till om man ska nå sitt mål eller inte är attityden man har till det, om man är positiv eller negativt inställd. Om man bara är pessimistisk kan det vara så att man bara ser hinder och inte lösningar. Är man positiv, är det förmodligen mycket lättare att se lösningar på de problem som uppstår på vägen, man kan till och med bara undvika dem helt i vissa fall. Ett exempel på detta är vissa personer som försöker gå ner i vikt tänker i sitt huvud att ’’ jag ska klara det! ’’ och detta leder till att när de kommer i en situation där man är frestad att bryta mot sina egna mål så stoppar man sig själv och gör inte det, utan man väljer att äta nyttigt istället för onyttigt.

En annan avgörande faktor till framgång är vilja. Viljestyrkan är där allting börjar, hur mycket som man är villig att offra för att nå dit man vill. Hela ens motivation till att få någonting gjort. Har man inte viljestyrka kommer förmodligen inte så mycket att hända med sin träning, idrott eller mål / dröm. Så länge man inte är pressad av sina föräldrar eller andra personer och saker för att få någonting gjort inom idrottsvärlden kommer man nog inte så långt utan viljestyrkan. Den andra svensken, Oscar Kihlborg, som klättrade upp på Mount Everest hade det jätte jobbigt på vägen, men hans viljestyrka gjorde så att han fortsatte hela vägen till toppen. När han bara hade en liten bit kvar till toppen var han jätte nära på att bara ge upp. Han berättade att han såg två olika figurer som satt på vardera axel. Den ena sa: Kom igen nu då! Du är nästan där, bara en liten bit kvar! Den andra figuren sa: Du kommer aldrig att klara det. Du är jätte trött, bara ge upp och vänd om. Det var nära att han bara gav efter till att ge upp, men det gjorde han inte. Han fortsatte ända upp till toppen.

Anledningen till varför många elitidrottsmän och kvinnor använder sig av den mentala träningsmetoden / metoderna är för att det leder till bättre resultat. Det är för att huvudet är det som styr hela kroppen, hur man känner och alla andra saker. Om man har kontroll på huvudet, där all verksamhet börjar, har man också kontroll på hur man rör sig och hur man ska genomföra det.

Min slutsats till detta är att personer som använder sig av mental träning och som aktivt använder sig av det presterar bättre med sina uppgifter, sporter och andra relaterade aktiviteter till att ha ett tränat sinne. Om man har en bättre attityd till det man vill åstadkomma, har man en större chans att lägga märke till lösningar och undvika problem. 




Källor: Oscar Kihlborg föreläsning Bolliarden 2014-01-03, 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar