Etiketter

torsdag 13 februari 2014

Energikällor

Vindkraftverk

Vindkraftverk fungerar på följande sätt. Vindkraftverken har två eller fler blad som snurrar när vind kommer blåsandes på dem. När vinkraftverkens blad börjar snurra produceras el genom att en turbin börjar snurra. Fördelen med vinkraftverk är att de inte spyr ut luft och andra föroreningar genom el producerings processen. Nackdelen är att det inte produceras el när det inte blåser. Vindkraftverken är beroende av att det ska blåsa, men det blåser inte konstant och inte häller lika mycket från dag till dag vilket gör att elpriserna kan variera till och från

Vattenkraftverk

Vattenkraftverk har likt vindkraftverken en turbin som snurrar för att producera el. Genom att bygga en dam vid sjöar eller olika slags vattendrag skapar man ett tryck. Man utnyttjar detta tryck med att sätta en turbin som börjar snurra när vattnet kommer in strömmandes i en liten smalare väg som sedan leder ut till andra sidan av dammen. Fördelarna med vattenkraftverk är att liksom vindkraftverken inte spyr ut luft och övriga föroreningar som till exempel fossila bränslen. Vattenkraftverk är dessutom en förnybar energikälla. Nackdelen med vattenkraftverk är att det i vissa fall kan torka ut olika vattendrag som leder till att djurliv i vattnet kan dö.

Likheter och skillnader

Likheterna med dessa energikällor är att båda av dessa är förnybara energikällor och de har en turbin som producerar el på liknade sätt. Skillnaden är att vindkraftverken drivs av vinden och vattenkraftverken drivs av vatten. En annan sak som skiljer dem åt är att vindkraften är mindre effektiva på grund av att det inte blåser konstant. Vattenkraftverken är mer konstanta med sitt elproducerande vilket leder till att man tjänar mer på vattenkraftverk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar