Etiketter

fredag 11 april 2014

Idrottsreflektion

Idrottsreflektion

Planeringen inför lektionerna
Det gick bra att planera våra aktiviteter. Först hade vi lite svårt med fantasin. När vi planerade våra lektioner tänkte vi bara på olika lekar med redskap. När vi kom fram med ett antal lekar försökte vi att göra dem lite annorlunda. Vi tänkte att på första lektionen skulle vi ha olika stationer med olika slags redskap på varje station som man skiftade mellan efter en stund. 

Lektion 1
På denna lektionen hade vi ställt upp en bana av olika redskap där man fick träna på de olika stationerna med redskapen. Anledningen till varför vi valde att göra detta som första lektion var för att vi skulle lära oss att använda redskapen på ett säkert sätt så att ingen skadar sig i onödan. Vi hade detta som första lektion också för att vi skulle bli säkrare på att använda redskapen och veta tekniken som man använder för att kunna ta sig över och runt och så vidare. Att helt enkelt träna sin motorik (kroppskontroll). På denna lektionen var det jag som fick förklara och berätta för klassen vad vi skulle göra och hur vi skulle göra det. Under tiden plockade de andra som var med i gruppen fram redskapen och gjorde upp bana som vi skulle göra. Hur vi placerade de olika stationerna var viktigt så att man inte tränade samma slags muskler flera gånger efter varandra. På detta viset förhindrade vi att man skulle bli för trött i en slags muskel som sedan försämrar prestationen på nästa station. Lektionen i sig ganska bra för att alla visste vad de skulle göra. Det var bara några stycken personer i början av lektionen som inte visste vilken station som de skulle börja på, men efter det var det inga frågor och alla bara körde på. Det var inte så högt tempo som jag hade velat att de skulle vara och för att höja tempot skulle man kunna gå runt i grupperna där de inte är så aktiva och peppa dem så att de vill kämpa mer. Efter alla hade varit på alla stationerna plockade vi bort några redskap från vissa stationer och spelade killerboll sista tiden som var kvar för att få lite variation på lektionen. Jag tror anledningen varför lektionen blev så som den blev för att vi förklarade bra så att alla visste vad skulle göra, men jag tror att anledningen till varför det inte var så hög aktivitet var för att det var på morgonen och alla var trötta.

Lektion 2
På denna lektionen skulle vi göra redskaps brännboll. Det går ut på att man gör en bana av olika redskap som man sedan ska springa over respektive under, efter att man har sparkat ut en fotboll och kastat ut en handboll. Det finns tre olika ställen som man är fri så att utslagen inte kan få poäng. Sedan finns det också ett utelag som ska försöka få bollarna till en brännare som står i början av banan. Efter att brännaren har fått båda bollarna ska den säga: bränd. Om den som springer banan inte är på någon av dessa tre fria ställena får utelaget poäng och springan får gå tillbaka till den närmsta station bakåt. 

Här fick jag i uppgift att ställa ut redskapen på de ställena som de skulle vara på och visa för alla hur man skulle göra banan. De andra i min grupp berättade vad vi skulle göra och reglerna för spelet. 

Det gick inte så bra första gången som vi gjorde banan för att den var för lång och lite för svår får vissa. Därför fick vi ta bort vissa redskap i banan för att korta ner banan och svårighetsgraden. Efter vi hade gjort det gick det mycket bättre och spelet flöt på mycket bra. Det var också bra att ingen skadade sig på något redskap eller trampade sänt eller någonting annat liknande. 

Lektion 3
På denna lektionen hade vi en lek som vi skulle göra som hette Harry Potter. Det går ut på att man har två lag på varsin planhalva och båda lagen har en plint som det står fem koner på som det andra laget ska försöka få ner. Bredvid plintarna på båda sidorna finns det två mindre plintar där det står en på varje plint från det motsatta laget som måste få bollarna och skuta ner konerna. De får inte ta någon i motståndarlaget. Man kan också vinna genom att träffa motståndarna med bollen. Det finns en i varje lag som kallas Harry Potter som han göra de som blivit träffade fria genom att rita ett kryss med fingret på ryggen på den tagna personen. Om andra laget vet vem Harry potter är i de motsatta laget eller bara råkar ta hen kan inte befriaren befria sina medspelare längre.

Målet med denna lektionen var att träna motoriken, bollsäkerhet, samarbete, split vision och att ha kul. På denna lektionen förklarade alla lite om hur det gick till, vilka regler som gällde och alla var med och spelade och alla var med och ställde iordning redskapen inför lektionen. Jag tycker att lektionen var väldigt lyckad för att alla verkade ha kul och alla samarbetade med varandra och ingen skadade sig. Jag tror att lektionen blev som den blev för att alla hade ett intresse av leken från början till slut och alla var tvungna att röra på sig hela tiden och samarbeta.

Lektion 4
På denna lektionen hade vi skeppsbrott. Det går ut på att man har en bana som vi har byggt och man får inte nudda golvet. Det finns dessutom två eller fler tagare på banan som ska försöka pietta de som springer på banan och de som springer ska försöka att inte bli tagna. Blir någon tagen så ska den gå utanför banan och göra antingen 5 armhävningar eller situps innan den får gå tillbaka in i banan. I början på leken ska tagaren/tagarna göra fem upphopp innan den får springa in och börja jaga människor så att de andra hinner få lite försprång.

Målet med lektionen var att träna upp sin kondition, jaga och ha kul.

Jag var inte med på denna lektionen för att jag var sjuk så jag kan inte berätta någonting om denna lekton.

Arbetsätt
jag tycker att detta var ett bra arbetssätt för att man fick lära sig hur det är att arrangera olika slags lektioner och man fick se allting ur ett helt nytt perspektiv. Det var kul också för att man fick bestämma vad för någonting som man skulle göra på de olika lektionerna.


(kursivtext är de som förklarar vad för någonting vi gjorde på lektionerna och hur det gick till)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar