Etiketter

torsdag 27 mars 2014

Jordtest

Laboration

Syfte: Vi ska ta reda på hur snabbt 4 olika slags jordar bryter ner organiska ämnen. Vilken av jordarna som bryter ner materialet snabbast.

Material: Jord, grus från fotbollsplanen, blomjord, lerig jord, plastbehållare, äpple, våg, sked

Hypotes: Vi tror att blomsterjorden kommer att bryta ner äppelbitarna snabbast för att den isolerar inte lika bra som till exempel leran och är inte lika torr som gruset och den andra jorden som vi tog. Eftersom blomsterjorden används för att odla växter är den också bra till att bryta ner saker som fruktbitar för att kunna vara tillräckligt energirik för växterna.

Genomförande: Vi tog en plastbehållare och tejpade botten så att jorden skulle stanna kvar och inte åka ut i botten. Efter det satte vi i äppelbitar som var ungefär lika stora. Sedan gick vi ut och grävde upp 4 olika slags jordar med en sked. Vi fyllde en plastbehållare med grus från stigen vid fotbollsplanen. Den andra behållaren fyllde vi med den geggiga jorden. Alla jordarna var fyllda så att de täckte äpplet precis. Den tredje behållaren fyllde vi med jord som var precis utanför skolan och den fjärde behållaren fyllde vi med blomjord. Sedan lämnade vi dem till att stå i en vecka för att få det slutgiltiga resultatet.

Resultat: Äppelbiten i gruset var mycket uttorkad och inte så förmulten så att man inte kunde se mer än äppelskalet. Äppelbiten i leran var förmulten så hela äppelbiten hade krympt och fått en svart färg.  Äppelbiten i jorden (som vi tog vid grusplanen) hade fått mögelsvampar och hade inte ändrats så mycket i storlek eller färg. Och slutligen äppelbiten i blomsterjorden. Den blev markant mindre och har ändrat färg till svart likt äppelbiten i leran. 

Slutsats: Äppelbiten i blomsterjorden förmultnade snabbast för att när vi jämförde resultaten med varandra var den mest nerbruten. 


Utvärdering: Att utföra denna laboration gick ganska bra. Den ända gången vi stötte på problem var när vi skulle få jorden jämt fördelat med äppelbitarna, det var svårt att få äppelbitarna att vara i mitten av jordarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar