Etiketter

torsdag 12 december 2013

Labbraport

Kondomtest

Syfte: Vi skulle testa kvalitet och funktionalitet t.ex hur lätt det går att öppna förpackningen.

Material: Vatten, vattenslang, glaspenis, ,två jordgubbskondomer och två dotted kodomer.

Genomförande: Vi testade de här kondomerna i dessa olika områden: Lukt, smak, hållbarhet, hur lätt det var att trä på och av och hur lätt det var att öppna förpackningen. 

Lukten testade vi genom att lukta på kondomerna med hjälp av våra näsor. Hållbarheten testade vi genom att fylla kondomerna med vatten via en vattenslang. Vi testade att öppna kondom förpackningarna med både kladdiga händer och icke kladdiga händer.

Resultat: Jordgubbskondomen luktade jordgubbe men smakade inte som det luktade. Den knottriga kondomen luktade bara plast och smakade lika så, enligt min arbetskollega. Den röda jordgubbskondomen höll inte lika bra som den knottriga kondomen. Att öppna förpackningarna var inga problem. Det gick lika lätt att öppna jordgubbssmaken, som med dotted kondomen. Det var inte så stor skillnad att öppna dem med kladdiga händer än med torra händer. När vi skulle trä på kondomerna på glaspenisen var det nässtan ingen skillnad. Skillnaden var att det inte var lika mycket motstånd med jordgubbskondomen som på den knottriga för att jordgubbskondomen var len.


Slutsats: Kondomerna skilde sig inte åt så mycket i de olika testområdena. Det som var de stora skillnaderna var att det var olika smak/lukt och att den ena var knottrig och olika färg. Kvalitets mässigt och funktionalitets mässigt var de i stort sätt identiska. Detta kan bero på att det var samma märke.

måndag 18 november 2013

So religionsjämförels

Buddhism och kristendom jämförelse

Kvinnans ställning inom Buddhism och Kristendomen
Enligt den buddhistiska läran har män och kvinnor lika rättigheter och förutsättningar. Om en kvinna gör det som krävs för att bli upplyst har hon lika bra förutsättningar som en man skulle ha för att bli upplyst. 

Inom kristendomen säger den kristna läran att det inte är någon skillnad mellan man och kvinna men det har alltid bara varit män som har varit de högt uppsatta religiösa ledare, präster och så vidare fram tills idag. Nu är det lite mer jämställt vad gäller till exempel kvinnliga präster. Den 15/10 2013 blev för första gången en kvinna vald som ärkebiskop i Sverige. 

Vardagslivet för en kristen
Vardagslivet för en kristen skiljer sig inte mycket ifrån till exempel en ateists liv. Skillnaden mellan en kristen och ateist är att kristna personer går till en kyrka för att ha gudstjänst. I denna gudstjänst kan man bland annat lyssna till predikningar, läsa ur bibeln och sjunga psalmer. På den viktigaste gudstjänsten, som är på söndagen görs även heliga handlingar som kallas sakrament. Det finns sju olika sakrament, de är: konfirmationen, dopet, nattvarden, bikten, äktenskapet, smörjelse av sjuka och prästvigningen. Nattvarden är en helig handling som man kan ta del av i en av dessa gudstjänster. Nattvarden är då man äter av bröd och vin för att minnas Kristi död på korset. Vissa kristna människor är inte lika aktiva med att delta på gudstjänster som andra. Det beror på graden av människornas tro på kristendomen.

Vardagslivet för en Buddhist
Buddhisternas vardagsliv skiljer sig ifrån kristnas liv på olika sätt. Givetvis beror det på hur troende man är. Ett av dessa sätt är att buddhister mediterar istället för att be böner som kristna gör ibland. Buddhister kan ha en bild eller staty av en buddha eller bodhisattva hemma i sitt hus som de kan be till. En buddhistisk munk eller nunna tar en snabbare väg till nirvana, anser buddhister. Denna väg kallas för ’‘den åttafaldiga vägen’’. Dessa munkar måste följa vissa regler för att kunna leva som en munk eller nunna. Det finns 227 olika regler och några stycken utav dem är att de inte får ha en bred säng att sova i, ta emot saker av värde som till exempel silver, guld och andra värdefulla smycken. De får inte heller ha onödigt med ägodelar, de får bara ha: en tiggarskål, rakkniv, vattensil, två levnadskläder och nål och ett bälte av tyg. 

Samhällets påverkan av religionerna
Samhället har påverkats radikalt av buddhism och kristendomen. Många människors liv har påverkats av religionerna. Ett exempel är att man ska vara snäll och vänlig mot alla sina medmänniskor som bibeln har lärt kristna och de flesta personer ända sedan barnsben. Förr i tiden hade man stängt i alla affärer på söndagar för att man skulle helga sabbatsbudet. Sabbatsbudet är att man ska vila på den sjunde dagen, vilket är söndag.I skolorna förr bad man böner på morgonen och innan man skulle äta. Enligt en präst i svenska kyrkan, sjöng man också psalmer medan läraren spelade orgel till på morgonen. För några år sedan hade man skolavslutningar i svenska kyrkor. Nu mera är det olagligt att låta en präst predika på skolavslutningar som oftast förekom på dessa avslutningar. Religioner kan också skapa konflikter om man har starka skilda åsikter. Till exempel om en ateist, eller en annan person ifrån en annan religion kommer i en diskussion med en person som är starkt, låt säga, kristen. 



Likheter och skillnader
Kristendomen och buddhismen har både liketer och skillnader. En stor skillnad inom religionerna är att kristendomen har en gud som de dyrkar medan buddhismen inte har någon som de dyrkar. Det betyder inte att de inte tror på att det finns en gud, det har bara ingen betydelse till att komma till Nirvana. Buddhister försöker att bli upplysta eller att komma till Nirvana vilket är samma sak. Nirvana är att vara befriad ifrån begär, självbedrägeri och hat. Karma har också en stor betydelse inom buddhism. Karman är det som avgör vad man blir återfödd till. (pånyttfödelse kallas även för reinkarnation) Karma är ’’vad du gör får du tillbaka’’ kan man säga. Om man t.ex hjälper olika kännande varelser kan man bli pånyttfödd till någonting i en högre ’‘rank’’ när man dör.

Kristna strävar efter att komma till himlen och inte helvetet. Himlen är motsatsen till helvetet. När människan dör är det himlen eller helvetet som är alternativen att komma till. Beroende på hur man har levt på jorden, bestäms det om man kommer till antingen himlen eller helvetet. Har man levt ett bra liv kommer man till himlen och om inte kommer man till helvetet. Det är gud som avgör var varje person ska komma till. Detta är en hårddragen version av den grundläggande tron, numera säges det att man kan jobba sig ut ur helvetet det vill säga att även om man kommer till helvetet är inte loppet kört. Det trodde man inte förr. 

Det finns också några viktiga personer inom dessa religioner. En person inom buddhismen är Buddha. Han föddes som prins i Shakyaklanen. Buddha flydde ifrån palatset som han bodde i för att ta reda på meningen med livet. Han började leva sitt liv som en tiggarmunk och mediterade för att kunna bli upplyst, vilket han blev och då befriad ifrån åter födelse efter sin död. Buddha är grundaren till buddhismen lika så var Jesus det till kristendomen. Jesus var en profet, ett språkrör till gud och guds son. Jesus predikade för folket i Jerusalem om den heliga skriften inom kristendomen, Bibeln. Han är hälften människa och hälften gud. Enligt den kristna tron föddes Jesus Kristus år 0 i ett stall. När Jesus var runt 30 års åldern slutade hans predikoverksamhet väldigt drastiskt. Hans ena lärjunge förrådde Jesus genom att lämna över honom till de romerska vakterna som sedan förde honom till Pontius Pilatus. Pontius lät folket välja vad de skulle göra med honom och folket skrek att de skulle korsfästa honom. Tre dagar efter korsfästningen uppstår Jesus och åker upp till himmelen.

Dessa två personer inom dessa religioner är lika varandra på grund av att de är båda grundarna till varandras religioner. 

Bibeln är en helig skrift inom kristendomen. Där står det bland annat vilka regler som gäller för en troende kristen och på vilket sätt som man ska leva på. Jesus var ett exempel på en idealisk levande kristen. Det är en annan anledning till varför Jesus Kristus är en så viktig person till och med idag. Det står också om andra människors upplevelser samt uppenbarelser som de har varit med om i deras liv. 

Buddhismen har också ett slags regelverk inom religionen. Detta ’‘regelverk’’ kallas för Tripitaka. Tripitaka är uppdelad i tre olika delar. Kallas även för ’’De tre korgarna’’ Den första delen heter Vinaya-pitaka och handlar om Buddhas biografi och disciplinregler för nunnor och munkar. Den andra delen heter Sutta-pitaka och i den står det i form av föreläsningar samtal, och verser om Buddha och hans främsta lärjungars undervisning. Den tredje delen heter Abhidhamma- pitaka. I den står det om en detaljerad analys av buddhistiska psykologin. Den här pitakan blev framställd i en så kallad torr stil. Det menas att den blev framställd utan literära utsmyckningar som de två första korgarna.

Kristendomen och buddhismen har en annan likhet och det är byggnader. Religionerna har en eller flera byggnader eller specificerade områden som dyrkande, mediterande eller fokuserande på sin religon tar plats. Kristendomens byggnader kallas, som jag nämnde innan i texten, kyrkor. Motsvarigheten till kyrkor inom buddhismen heter tempel. I buddhistiska tempel kan det finnas bland annat olika reliker från till exempel Buddha själv. Det kan förekomma meditation i dessa tempel och kan också vara en plats att lära sig mer om buddhismen och komma närmare till att bli upplyst. 

Kristendomen och buddhismen är lika varandra på många sätt men är olika på många olika sätt också. Detta har varit en mycket intressant undersökning och jämförelse. Min slutsats är att dessa religioner är mer lika än olika för att deras läror är i det stora hela ungefär samma. Dem vill leva så goda liv som möjligt för att uppnå frälsning eller Nirvana, dem går bara andra vägar för att uppnå det.













och två skriftlärda personer

söndag 10 november 2013

Ingen riktig våldtäkt

Ingen riktig våldtäkt

Min åsikt om ingen riktig våldtäkt är att det var en våldtäkt. Anledningen till varför jag tycker på detta viset är för att definitionen av en våldtäkt enligt lag är: 

Från brottsbalken 6 kap 1 §:
Den som genom misshandel eller annars med våld eller genom hot om brottslig gärning tvingar en person till samlag eller till att företa eller tåla en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens art och omständigheterna i övrigt är jämförlig med samlag, döms för våldtäkt till fängelse i lägst två och högst sex år.

En annan sak som definierar en våldtäkt är att om man befinner sig i ett hjälplös situation vilket jag tycker att den här tjejen gjorde. Det var fyra killar mot en person, även om hon skulle vilja göra motstånd skulle hon förmodligen inte kunna göra någonting mot dem för att dels var dem fler än var hon var och för att de höll fast henne. 

Att inte skrika, slåss eller att inte säga nej betyder inte ja till sex. Att säga ja till en typ av sex betyder inte ja till andra typer av sex. De hotade henne också med att göra alla bilder som de tog under övergreppet offentliga vilket tyder på att de visste själva att de hade gjort någonting som var fel.

I det här fallet ville Sara ha sex med en kille i början men hon sa inte det till någon. När de var ensamma i ett rum kom det in flera andra killar i rummet som hon inte ville ha någonting liknande denna situationen med att göra. Alltså är detta en våldtäkt. Den fakta som stödjer detta är att hon förmedlade denna information till ’’median’’ (SVT)  där hon berättar att hon inte ville det men kunde inte göra någonting för att hon blev paralyserad av rädsla. Som sagt i lagen står det inte att det betyder ja till sex bara för att man inte säger ifrån eller slåss.

Vissa personer säger att det inte är en våldtäkt om man inte säger ifrån eller säger att man inte vill. Då säger jag till dem att det inte står någonstans i lagen om att det betyder ja till sex bara för att man inte säger ifrån. 





onsdag 9 oktober 2013

English summarize of shake speare


The old king in the play does’nt want to alow his unger dotter to get married until his oldest one is. Then along the way comes a younger king and wants to marry the the oldest dotter but she refuses. But he gets her anyway because the older king tells his dotter it’s for the better. The dotter is a bit rowdy and that is why he is trying to tame her And when they get married she refuses to sleep wtith him there for he forces himself on her. THE END.

torsdag 19 september 2013

Idrottsuppgift v.38

  1. Vi har arbetat med röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang när vi har lekt olika lekar som t.ex. CTF, (capture the flag) skeppsbrottet och när vi har hoppat höjdhopp samt hoppat eller tagit oss förbi andra hinder som plintar, balansgång och armgångs hinder. Vi har också jobbat med att planera olika friluftsaktiviteter som vandring med övernattning eller kanotpaddling. När vi gjorde detta skulle vi också tänka på risker som skulle kunna förekomma under en sådan aktivitet. Det är ett annat syfte med idrott.
  2. Det finns också delar inom det centrala innehållet som vi inte har arbetat med så mycket än. Det är bl.a kulturella traditioner I samband med friluftsliv och utevistelse, Hur individens val av idrotter och andra fysiska aktiviteter påverkas av olika faktorer, till exempel av kön.
  3. Några saker som jag behöver arbeta mera på är alla teoretiska uppgifter som konditionsdagboken o.s.v. Jag borde också börja sikta högre än vad jag gör i nuläget.


Några områden som jag hade velat vara med och planera, leda o.s.v hade varit motorik-redskap, spel och lekar. Jag hade också velat vara med och planera uteaktiviteter samt styrketräning.

fredag 13 september 2013

Love text

There she was. Surrounded of all the people at the disco. I haven't seen anything like it before in my whole life. She was absolutely stunning. I walked up to her and said: Hey! She looked a bit surprised but at the same time very happy. She answered: Hello. I couldn't hold my self so I simply said: I just wanted to tell you that you look beautiful. And that's how we first met. Shortly after that we started dating. I have never been happier!

torsdag 5 september 2013

Idrotts planering


Skogsvandring med övernattning

Om man ska ut på en skogsvandring med övernattning är det bra att tänka på sin klädsel. Man borde klä sig efter vädret. Man borde ha minst tre lager kläder för bäst resultat med att hålla sig varm men inte för varm och inte för kall. Det första lagret som man borde ha är underställ. Det andra lagret är kanske en tjocktröja och ett par byxor som helst borde vara gjort av polyester. Polyester är relativt hållbart, bekvämt, håller sig varmt och tårkar snabbt om man skulle bli blöt. Sedan det sista lagret man bör ha på sig är ytterlagret även kallat som skal lagret. Ytterlagret är till för att skydda mot vind och kanske regn. Anledningen till att man ska ha alla dessa lager på sig är för att man bl.a ska kunna justera värmen så att man inte blir för varm och inte för kall. En annan viktig sak som man borde ha är ett par hållbara skor som kan tåla det mesta.

Om man ska ha en övernattning i skogen så borde man ha med sig ett luft och vatten tätt tält så att man inte blir blöt under natten om det skulle regna. Om tältet inte är lufttätt blir man lätt nerkyld. Detta är en bra anledning varför man borde ta reda på vad det kommer att bli för väder under sin vandring och övernattning. Det finns även andra sätt att göra ett regn och vindskydd för natten. Ett bra och enkelt sätt att göra detta är om man ha med en presenning och en rulle snöre. Tanken är att man ska knyta fast ena eller båda hörnen av presenningen i två träd. Om man ska göra detta är det viktigt att tänka på att man har öppningen av skyddet i samma riktning som vinden så det inte blåser in och att det är tätt i slutet av presenningen så det inte kan blåsa eller regna in. Ett lätt sett att göra det tätt är att man tar några stora och hyfsat tjocka pinnar och stenar. Fördelen med att ha presenning istället för tält är att det inte väger lika mycket och tar inte så mycket plats. Om man bara har ett träd (eller någonting som man kan fästa ena änden i) så kan man bygga en trefot med hjälp utav tre pinnar. För att göra en trefot behöver man någonting att knyta ihop pinnarna med t.ex ett snöre. Man ställer upp pinnarna i en pyramid liknande form och knyter ihop dem i toppen av pinnarna så att det håller stadigt. Några andra saker som är bra att ha med är en kniv men en liten yxa går lika bra. Anledningen till varför man ska ha med sig någonting vasst är för att i vissa situationer t.ex skära snören. En kniv kan användas inom flera områden och det är varför den är så bra att ta med sig. Man borde också ha med sig en sovsäck så att man kan sova varmt och bekvämt. Efter som man ska övernatta så är det också bra med sig en ficklampa. Och slutligen en vattenflaska.


Några säkerhets regler att tänka på när man ska övernatta och vandra är att man har skydd till all sin vassa utrustning så att det inte skadar saker, sig själv eller andra. 





Anledningen till varför som jag publicerar så sent är p.g.a att jag glömde.

torsdag 29 augusti 2013

Love words

Love story

I can’t belive he just broke up with me like that. The one who called me sweetheart, pumpkin or honey. After all, he was the one who asked me out in the first plase. I realy thought that we had something more than just friends. 

We first met at the mall when i was shopping with my friends. When we got eyecontact he walked up to me and started talk with me. He told me i was gorgeous and then he asked me out on a date. At first, I thought it went a little to fast but I said even if I was scared.

Our first date we went to the movies. I don’t remember witch movie we watched because I did’nt realy care about it. I was to lost in what i thought was more than friendship. But I was wrong. 

I never thought he was the one who wold ditch me in the end. 

-Thank you for listening Simon. 


-No problem Jennifer.

måndag 27 maj 2013

Hkk Maträtt

Jag gjorde fetaostlax med bandspaguetti. Denna maträtten är ganska nyttig för att den innehåller laxen som har omega 3 fetter i sig som är bra för oss. Det är också bra att ha med pasta vilket innehåller kolhydrater. Det behöver vi för att kolhydrater är ett slags närings ämne som behövs för att vi ska kunna överleva. Kolhydrater innehåller socker som cellerna i vår kropp använder som bränsle.

Min måltid enligt tallriksmodellen är bra om man har med morötter, squash och ost vilket jag inte hade allt av. Det jag behöver för att min maträtt ska vara nyttig enligt tallriksmodellen är pasta, någon form av kött och grönsaker. Som jag sa innan jag hade med vissa grönsaker, lax och pasta som gör att min maträtt är nyttig om man inte har för mycket eller för lite av någonting.

Denna maträtten är bra för normalförbrukare om man äter enligt tallriksmodellen. Man kan anpassa denna maträtt lätt genom att ta mer pasta och skära ner på de andra sakerna i maträtten om man är en idrottare eller allmänt rör på sig. Eller om man ska gå ner i vikt så kan man ta mer av grönsakerna och minska på allt annat.

För att ha miljöhänsyn kan man koka pastavattnet i en vattenkokare så gå det snabbare och tar inte lika mycket på energi som det skulle göra om man kokar vattnet med hjälp av spisen. Man kan också stänga av plattan lite tidigare så man inte använder onödig energi. Sedan för att få tag på miljövänliga produkter att använda sig av att laga maten med kan man hålla utkik efter det gröna nyckelhålet. Om en produkt är märkt med de gröna nyckelhålet betyder det att varan har uppfyllt alla livsmedelsverkets regler.

Min maträtt gick snabbt och lätt att göra och det var inte häller så dyrt att laga. 150g Fetaost kostar runt 200 kr/kg, laxfiléerna kostar ca 185 kr/kg och pastan kostar ca 13 kr/kg.

HKK

Jag tycker att alexanders fakta text var bra för att den innehöll mycket bra fakta men han kunde haft lite mer information om priserna. Han kunde också jämfört lite mer om hur man kan få det så billigt och miljövänligt som möjligt.

onsdag 22 maj 2013

Uppsats

Språk i språket

Nästan alla i hela landet pratar en speciell dialekt. Men vad är en dialekt? En dialekt är ett slags sätt att prata, betona och uttala vissa ord beroende på var man kommer ifrån. Det finns också vissa som påstår att ens dialekt är en del av hur man är som person, men det tycker inte jag. Om man har en viss dialekt betyder inte det att man är på ett visst sätt utan det betyder att man har kommit ifrån ett geografiskt område av Sverige. Men bara för att man pratar på ett speciellt sätt betyder inte de att man pratar exakt likadant överalt, hela tiden. Då kommer vi in på ett ämne som heter sociolekter.

Att ha olika sociolekter är inte så ovanligt enligt mig. En sociolekt är ett sätt att prata med olika grupper, omgivningar. Till exempel, du pratar nog inte likadant som du gör med dina föräldrar som med dina kompisar. Man kanske till och med byter dialekt. Varför detta händer tror jag beror på att man har samma eller olika intressen eller inte är lika bekväm med vissa grupper av personer. En annan teknik att använda sig av om man känner sig obekväm eller osäker kan vara härskartekniker.

En härskarteknik är att man använder sig av sitt språk eller kroppsspråk att få andra personer att känna sig underlägsna. Att utfrysa någon i en grupp kan vara en härskarteknik. Att få sig själv att vara i centrum är syftet av att använda härskartekniker tror jag. Kroppsspråket är också väldigt kraftfullt att använda sig av vad gäller härskartekniker. Att titta på någon med en så kallad bitchblick kan få personer att känna sig underlägsna. 

Ibland använder vi oss utav svordomar och fult språk. Det han vara för att man vill förstärka eller utrycka sina känslor i sin mening på ett bättre sätt. Jag tycker att svordomar är onödigt i de flesta fallen. Man kan klara sig utan svordomar helt och hållet och man låter inte så speciellt trevlig om man använder sig av dem. Men en annan fråga som du kanske undrar är var kommer svordomarna ifrån? Svordomar som fan, jävlar och helvete är ord som kommer ifrån bibeln eller kyrkan. Fan är en synonym till djävulen lika så jävlar men det hör man på ordet. Helvete är också från kyrka som jag sa tidigare. Helvete som i helvetet dit alla onda andar och demoner kommer enligt svenska kyrkan. Någonting som också vill förstärka det man säger är kroppsspråk.

Kroppsspråket är en sak som jag tror alla använder sig av. Ibland händer utan att man tänker på det. Det beror på att man har blivit så van vid att göra och se andra göra det. En enkel sak som man gör utan att kanske tänka på det är när man hälsar på någon. Då reser man oftast på handen och vinkar eller något liknande.

Själv använder jag mig inte utav svordomar. Den ända gången som jag skulle göra det är ifall jag ska härma eller citera någon. Jag använder mig inte häller av härskartekniker. Jag har ingen användning av att göra det och vill inte såra eller kränka någon. Jag har däremot en dialekt och har olika sociolekter. Jag kommer ifrån Småland och jag tycker att jag pratar lite Småländska, men inte extremt. Jag har olika sociolekter som jag använder mig av till exempel pratar jag inte likadant som jag gör hemma som i skolan.


Alla dessa sakerna händer hela tiden, överalt. Detta har blivit så vanligt att man nästan aldrig tänker på det. 

tisdag 7 maj 2013

character tracer

My character trace is about Richard Wright. He is about my age i would guess, around 13-15. He was little scared of a gang who was outside his house on the street. But he got brave and just walked pass them. The gang robbed him but he got the money back, so i wold say that he is brave to.

torsdag 2 maj 2013

Robotdagbok #3

Idag skulle vi göra så att vår robot kunde registrera tryck. När roboten rörde en vägg eller något liknande skulle den stanna. Vi var tvungna att bygga på en slags ställning med en knapp och sätta fast den på framsidan av roboten som registrerade trycket. Att programmera den var inte så svårt. När jag såg hur man skulle göra förstod jag systemet och kunde programmera den till att göra andra saker och inte bara stanna när den rörde en vägg. till exempel backa en liten bit och vända och sedan köra framåt.

fredag 19 april 2013

Krönika


Facebook

Just nu sitter jag bredvid en person som precis loggat in på Facebook för att skriva ett meningslös meddelande till sin kompis som är på andra sidan av klassrummet. Inte nog med att det är lektion, varför inte bara gå 10 meter för att visa eller säga någonting till den personen? Hur svårt kan det vara? Facebook kan dessutom vara beroende framkallande. Om man håller på med facebook på varje lektion blir man okoncentrerad på lektionen vilket i sin tur leder till sämre betyg. Och om man inte har bra betyg blir det svårare att få ett bra jobb. Det verkar kanske lite långsökt men om man håller på med facebook varje lektion så har man ju inte fokus på vad som händer.

Det finns dessutom personer som ibland väljer sociala medier före att umgås med människor i verkligheten. Men sociala medier är inte den enda anledningen varför folk inte umgås med andra personer. Det finns andra beroende framkallande ”tekniska” saker som dator och spel. Då menar jag inte bara TV-spel utan poker på nätet och andra spel där man satsar pengar. det är också beroende framkallande och ett väldigt slöseri med pengar.

Jag säger inte att bara för att man är inne på facebook att man kommer att bli en missbrukare av spel på nätet och förlora sina pengar, jag säger bara att facebook har blivit en tidsfördrivare av meningslösa uppdateringar av andras liv istället för att vara ett ställe där man kunde hålla kontakten med vänner och familj som inte bor i närheten längre. Om man vill kan man ju bara använda facebook just för att hålla kontakten men det är lätt hänt att börjar göra dessa onödiga sakerna. Ett exempel på en onödig sak som förekommer väldigt ofta på facebook är dessa miljontals bilderna på folk som fotograferar sig själva i spegeln.

Jag säger inte att facebook är dåligt, åter igen, jag säger bara att folk använder det på fel sätt tycker jag. Det skulle kunna användas så mycket bättre än vad det görs nu. Det är ett bra sätt att dela information och kunna kontakta personer som man annars inte skulle kunna få tag på. Men det är sällan det är de första prioriteringarna.

Detta missbruk av denna bra idé (facebook) har gått för långt enligt mig. Att se min klasskompis logga in på facebook och skriva dessa meningslösa meddelanden istället för att resa på sig och säga det ansikte mot ansikte kan jag inte förstå. Jag skulle rekommendera alla som läser detta att sluta använda facebook på fel sätt och försöka göra någonting bra med det istället. 

torsdag 18 april 2013

Work experience

I worked at Burger King in Lund. It's just by the trainstation so it was pretty easy to get there. The things i did the most was to clean. Make sure that everything in the "lobby" (as thay call it) is clean and looks fresh. The lobby is were all people eat. My shifts was 09:00-16:00

I got to make some hamburgers, grill them and folding the "burgerpaper" around them. And sometimes i got to refill the frige with fries, burgers and other things like chili cheese nuggets, onionrings, and donuts.

Is it something you can consider working with in the fututre? No, I wold not like to work there full time because it got pretty one shaped. I did the exact same thing every day, I was cleaning, lifting boxes and other stuff.

Did you like it? Yes and no, it was pretty fun to do something else instead of school but it was a hard job. I got tired in my arms after lifting heavy boxes and always have to run around.

onsdag 20 mars 2013

Robotdagbok #2

19/03/2013

Idag programmerade vi våra robotar till att köra i en fyrkant. Jag lyckades med att få roboten att köra i en fyrkant men den körde inte helt rakt och stadigt. Men jag programmerade den rätt. Jag lärde mig att få roboten att köra snabbare och långsammare.

fredag 15 februari 2013

Musik reflektion: Boulevard of broken dreams

Frågor:

1.Vilket instrument spelade du?

Jag spelade trummor

2. Jag kunde hålla tackten till låten och göra kompet till låten hyfsat bra.

3. Hur kan du jobba vidare?

Jag kan göra svårare trumkomp och hjälpa de som behöver hjälp efter jag kan mitt komp flytande.

Giga pudding Reflektion

Frågor:

1. Vilket instrument spelade du?

Jag sjöng till denna låten.

2. Vad gick bra?

 Jag lärde mig texten ganska bra med tanke på att denna låten var på japanska och jag kunde hålla tackten till låten hyfsat bra.

3. Hur skulle du kunna jobba vidare?

Jag kan i fortsättningen lära mig texten bättre, hjälpa de som tycker att det är svårt och jag kan sjunga starkare.

Labbraport: alkohol


Vi gör en ester

syfte: vi ska framställa 3 estrar och se vad se luktar

Material: 6st provrör, 4 bägare, 3 syror: ättiksyra, acetylsalisyra, smörsyra, 2 alkoholer: metanol och butanol, svavelsyra

Genomförande: häll ca 2 cm alkohol i ett provrör och 2 cm syra i ett annat. enligt tabell nedan. blanda dessa 2 i en bägare och tillsätt några droppar svavelsyra (jenny) låt stå ca 10 minuter och häll sedan blandningen i en bägare med kallt vatten. Lukta.


Alkohol      
syra

metanol             
acetylsalisylsyra
1.
metanol
smörsyra
2.
butanol
Ättiksyra
3.


Resultat: Metanolen och smörsyran fick doften av ananas och butanolen och ättiksyran fick doften av banan

Slutsats: När olika alkoholer och syror blandas får man fram olika estrar som kan användas som smak ämnen i te.x godis. Efter man har blandat syrorna och alkoholerna blir det en mycket stark doft. Det är därför som man måste tillsätta vatten så att blandningen spär ut sig.

torsdag 24 januari 2013

Läxförhör

Problemet i min bok är att huvudpersonens bästa vän, Steve, vill bli en vampyr. De var på freak show och då var ett utav "freaken" en vampyr. Steve kände igen honom från en vampyrbok som han hade läst (han är besatt av vampyrer) Efter freak showen stannade steve kvar på den övergivna biografen (där freak showen var p.g.a att den var olaglig) för att prata med vampyren. Steve sa att han ville bli en vampyr till vampyren. Vampyren testade hans blod men sa att det var dåligt eller ondskefullt. Steve blev arg på honom och hotade med att döda honom sedan gick han ut ur biografen. Vampyren var inte ond utan han var god. Sedan hade vampyren en spindel som Darren (huvudpersonen) tyckte var häftig. Han skulle göra vad som helst för att kunna ha den spindeln. Så han bestämde sig för att stjäla spindeln.